Headcoach Jennie om programmering:

Hej hej, Headcoach Jennie här!

Har fått lite frågor kring programmeringen av woddar osv, så jag tänkte ta tillfället i akt och berätta lite hur vi tänker med vårt nuvarande upplägg.

För många av er medlemmar är CrossFit något nytt. Detta gör att det är extra viktigt för oss att ge samtliga en bra och trygg start. För att kunna göra det, måste vi ständigt återkomma till grundmomenten, påminna om vikten av god teknik, att man har tålamod med sin träning, samt att man använder sitt sunda förnuft. Vi ser gärna att man lär sig något på varje pass, och inte bara kommer och blir ”matad”. Vi har som mål att alla som väljer att träna med oss, skall få en effektiv, utmanande, hälsosam och rolig träning, samt känna en stor gemenskap och att man hör hemma i boxen, oavsett vem, vad eller hur du är;).

När det då kommer till passen, så går man efter de tre stora delarna i CrossFit: Gymnastik, Kondition och Olympiska lyft. Parametrarna jag räknar in är: Funktionalitet, Variation och Intensitet. Detta är basen. Sedan måste man tänka på vilken nivå medlemmarna är på, att den som är ny, skall kunna skala ner, att den som är mer avancerad skall bli utmanad och att den som kanske bara kör ett pass i veckan, ändå skall få sig en genomkörare. Programmeringen sträcker sig över längre perioder än veckovis. Detta innebär att det kan kännas som att det blir mycket av ett moment i två veckor, sedan inte alls på ett tag och så är det. Tanken är ju att man skall träna kontinuerligt och ha vilodagar med jämna mellanrum. Gör man detta, så får man sin variation och får uppleva olika slags woddar. Att man sedan upplever massiv träningsvärk i början är naturligt, men för att slippa känslan av att ”ååå nej inte ben idag igen” så ser man till att vila de dagar man har ont. Svårare än så är det inte;). Visst är tanken att man skall kunna träna flera dagar i rad, men inte i början….lyssna på kroppen!

Sedan har vi tränarna, vissa av oss har stor erfarenhet av träningsformen, och vissa är i början av sin ”karriär” som CrossFit-coach. Detta måste man ta hänsyn till, så att även vi hinner utvecklas på ett bra sätt. Som ni säkert förstått så är det en hel del man skall behärska som CF-coach, så ”färdigutbildad” blir man aldrig. Vi jobbar hårt med att bilda ett så tight team som möjligt, där vi skall föröka hitta de bästa sätten att lära ut tekniker och få er att känna att det finns en röd tråd genom uppläggen. Samtidigt vill vi givetvis bibehålla det unika i varje coach. Vi har valt att låta detta ta tid, och växa fram tillsammans med er medlemmar. På så sätt kommer vi alla att känna en känsla av sammanhang där gemenskap och glädje blandas med en effektiv och smart träning.

Ni får hemskt gärna ställa frågor till mig, och både positiv och negativ feedback tas tacksamt emot.

3-2-1-GO!